Metlika bo postala od 16. do 18. maja slovenska vinska prestolnica. Organizatorji so danes v metliški Vinski kleti predstavili že 26. metliško Vinsko vigred, na kateri pričakujejo več kot 20 000 obiskovalcev. Med drugim tudi evropske županje, udeleženke 2. srečanja evropskih županj.Vsaj 30 naj bi jih po zagotovilu županje Brunskoletove prišlo v Metliko.
Poleg bogatega kulturno-zabavnega programa bodo obiskovalci videli tudi številne razstave. Eno od njih pripravlja domače društvo kmečkih žena in sicer bodo pripravile in razstavile stare jedi.
Seveda je vodilo Vinske vigredi vino. Nagrajenih belokranjskih vin ne bo zmanjkalo, je povedal predsednik vinogradniškega društva Branko Matkovič. Sicer pa imajo v Beli krajini vinska ocenjevanja in vinske razstave bogato tradicijo. Najstarejše naj bi bilo leta 1928 v Rosalnicah.
Tudi letos, kot že večkrat do sedaj, je najvišje ocenjeno vino prišlo iz kleti znamenitega vinogradnika Jožeta Prusa iz Krmačine. Prusovi so v oceno poslalii kar 37 vin. Več kot polovica jih je prejelo Velike zlate medalje.
V dnevih Vinske vigredi se število prebivalcev Metlike kar nekajkrat poveča. To povzroča obilico dela tudi domačim komunalcem. Direktorica Irena Flajnik pravi, da so komunalci pripravljeni.

Comments powered by CComment