Kučar, 31.10.2008

Noč čarovnic na Kučarju

Kučar je osamelec, kateri se dviguje nad nižinskim delom Bele krajine in je kot tak idealno izhodišče za polete čarovnic proti hrvaškemu Kleku, ki se vidi na obzorju in je tudi sicer tradicionalno in tudi internacionalno shajališče čarovnic . Res je, da stare legende sicer Kučarja ne omenjajo v povezavi s čarovnicami ampak s drugimi mitskimi bitji. Kar nekaj ljudskih pripovedk govori npr. o velikanu iz Kučarja. Mimogrede! Kučar in njegova okolica sta znana tudi po arheoloških izkopaninah iz rimskih pa tudi ilirskih in keltskih časov. In ravno Kelti so 31. oktobra praznovali svoje novo leto.
Letos so na Kučarju že drugo leto zapored pripravili praznovanje čarovniške noči. Udeleženci so se zbrali v Podzemlju in se, potem ko se je spustila noč, odpravili proti vrhu Kučarja. Temno pot so osvetljevale le številne lepo izrezljane in osvetljene buče. Pa tudi na kakšno bolj ali manj grozljivo bitje smo naleteli med potjo. Na cilju so organizatorji postavili t.i. čarovniško gnezdo, kjer so starejše čarovnice in ostali obiskovalci rajali pozno v noč. Pred tem so se seveda otroci morali posloviti. Za njih je bilo groze že več kot dovolj.
Glavni krivec za dogodek je Janez Lavrič, doma iz Vira pri Domžalah, ki ima sicer na Kučarju zidanico in tam preživlja ves svoj prosti čas. Poleg pečenega kostanja in belokranjskega vina smo v čarovniškem gnezdu lahko poskusili tudi posebni čarobni napitek. Do nedavnega Noč čarovnic nikakor ni imela domovinske pravice v naših krajih. Poznali so jo zgolj v anglo-saksonskih državah. Mnogi smo za Noč čarovnic prvič zvedeli iz filmskih grozljivk Johna Carpenterja.
Ampak očitno sejejo čarovnice svoje seme tudi v naših krajih. Verjeli ali ne v moč čarovnic. Resnica je, da je naša kamera iz čudežnih razlogov nehala delovati. Šele ko smo zapustili Kučar je bilo njeno delovanje spet brezhibno.

Comments powered by CComment