Metlika, 25.10.2008

Martinovanje na metliškem placu in sobotni sejem
Sv. Martin kot vinski svetnik je eden pomembnejših možakarjev predvsem v vinorodnih krajih. Pa saj ni čudno, če pa je njegova naloga iz nedolžnega soka oz. mošta naredi vino. In če se je nekoč praznovanje sv. Martina osredotočilo le na par dni okoli 11. november, se dandanes Martina slavi že od sredine oktobra.
Tako na metliškem placu martinujejo vsako soboto že od 18. oktobra pa vse do 15.novembra. Hkrati poteka tudi metliški sobotni sejem, ki ga organizatorja, poleg mestne skupnosti je to še Turistično društvo Vigred, pripravljata v pomladanskih in jesenskih sobotah. Sejem, na katerem se predstavijo domači izdelovalci ljudske obrti, vinogradniki, domače gospodinje in še kdo, je hkrati zamišljen tudi kot bolšji sejem, vendar pa so le redki junaki, ki pobrskajo po podstrešju in nepotrebno kramo ponudijo tistim, ki jo morda potrebujejo.
Minulo soboto je bilo na placu kar živahno, čeravno se lastniki stojnic ne morejo pohvaliti ravno z velikimi kupčijami. Martinjski dogodki, se bodo v Beli krajini v naslednjih dnevih še stopnjevali. Organizatorji pričakujejo tudi večji obisk martinovanja željnih obiskovalcev iz drugih slovenskih krajev.
Vinogradniki in lastniki turističnih kmetij so še posebno aktivni oziroma »praznično aktivni« v času, ko v deželo prihaja sv. Martin. V teh dneh bodo, poleg obilice dela, gostili mnoge prijatelje, znance in tudi zaključene turistične skupine.

P.S. V kolikor želite karkoli prodajati na metliškem sobotnem sejmu, se obrnite na Mestno skupnost( Milan Kremesec, Duška Vlašič). Stojnico baje dobite brezplačno.

Comments powered by CComment