Slamna vas, 19.10.2008

Tudi Bela krajina je polna kraških pojavov. Med številnimi manjšimi kraškimi jamami je tudi t.i. Bečka jama, oddaljena pol ure hoda od Slamne vasi. V nedeljo 19.10.2008 se je tam zbralo kar lepo število domačinov in gostov. Prizadevni krajani so namreč ob jami postavili informacijsko tablo in posebej označili pot do jame ter zavarovali vhod vanjo. Še pred tem so jo temeljito očistili, saj je dolgo služila kot divje odlagališče najrazličnejših odpadkov.
Bečko jamo je najverjetneje ustvaril podzemni tok t.i. Priseljenskega potoka. Suho strugo, ki jo ob povodnji preplavi potok, lahko sledimo vse do več kilometrov oddaljene Kolpe.

Vhod v jamo je navpičen. V globini 18 –tih metrov je prostoren vodoravni rov, po katerem teče manjši potok. Jama naj bi bila sicer dolga približno 70 metrov. V njej vidimo številne kapnike in sige, pa tudi mnoge manjše jamske živali, da o netopirjih sploh ne govorimo. Prvi so se v brezno spustili leta 1968 člani metliškega muzejskega društva. Leta 1985 pa so jo podrobneje raziskali in dokumentirali belokranjski jamarji.

Ogleda notranjosti jame, zaradi strmega vhodnega rova, obiskovalcem, brez spremstva izkušenih jamarjev, ne priporočamo.

Comments powered by CComment