Ronchi, 9-10.8.2008

40 let pobratenja med Občinama Metlika in Ronke

V soboto, 9.08.2008 in nedeljo, 10.08.2008 se je delegacija občanov Občine Metlika, ki jo je vodila županja občine gospa Renata Brunskole, v Občini Ronke (Italija) udeležila srečanja prebivalcev pobratenih občin Metlika, Ronke in Wagna (Avstrija). Srečanja se je udeležila tudi delegacija občanov iz Wagne, potekalo pa je v okviru 40-letnice podpisa listine o pobratenju med občinama Metlika in Ronke in tradicionalnega praznika »Agosto Ronchese«.
04.07.1968 sta takratni predsednik Skupščine Občine Metlika Peter Vujčič in župan Občine Ronke Umberto Blasutti podpisala listino o pobratenju in prijateljstvu z željo in namenom, da občini ohranita in utrdita skupne ideale obeh občin in meščanov.
V okviru srečanja prebivalcev pobratenih občine je bilo prvi dan izvedenih tudi več športnih tekmovanj. Igralci tenisa iz Metlike so osvojili 1. mesto, metliški gasilci so osvojili drugo mesto, prav tako tudi ribiči. Nogometaši – dečki v starosti 12 – 14 let iz Metlike so premagali svoje vrstnike iz Ronk z rezultatom 10 : 1.
Ob srečanju je Občina Ronke pripravila tudi razstavo o pobratenju, na kateri so si obiskovalci lahko ogledali slike iz dosedanjih srečanj prebivalcev pobratenih občin in letovanja otrok ter turistične in kulinarične zanimivosti posamezne občine.
V večernem kulturnem programu so se na prireditvenem prostoru predstavili: folklorna skupine iz Ronk, MFS Ivan Navratil iz Metlike, folklorna skupina iz madžarskega mesta Godollo ter Pihalni orkester iz Wagne.

Drugi dan srečanja so županja Občine Metlika Renata Brunskole, podžupan Občine Wagna Peter Sunko in župan Občine Ronke Roberto Fontanot podpisali listino o ponovni potrditvi pobratenja, prijateljstva in sodelovanja med tremi občinami sosednjih držav.

Župan Občine Ronke Roberto Fontanot in podžupan madžarske Občine Godollo Laszlo Karsai sta prav tako podpisala listino o prijateljstvu med tema dvema občinama.

Milan Travnikar

Comments powered by CComment