Prilozje, 13.7.2008

Metliška izpostava Kmetijsko gozdarskega zavoda iz Novega mesta in metliško društvo podeželske mladine sta v nedeljo pripravila na letališu v Prilozju tradicionalni kmečki praznik. Letos so ga pripravili že trinajstič, pa tudi datum je bil trinajsti. Velika soparina in grozeči oblaki so obetali nevihto. Vendar se je vreme usmililo organizatorjev in številnih obiskovalcev.

Vsako leto se na kmečkem prazniku s svojimi stojnicami predstavijo številna društva in turistične kmetije. Seveda ne gre tudi brez udeležbe Belokranjske konjenice,rejcev drobnice, čebelarjev, sadjarjev in še koga. Letos se je s svojo stojnico prvič predstavljal nedavno ustanovljeni Konzorcij belokranjskih vin.

Med številnimi udeleženci smo videli mnoge bolj ali manj znane, povabljene in nepovabljene. Sedeminosemdesetletni »Mikolašev stric« je bil prisoten na prav vseh dosedanjih trinajstih kmečkih praznikih.

Sicer pa največje zanimanje obiskovalcev vendarle vzbudijo šaljive kmečke igre. Tokrat se je v njih pomerilo osem ekip podeželske mladine. Najhitrejša, najspretnejša in najsrečnejša je bila peterica iz Šmarja pri Jelšah. Najboljši Belokranjaci so bili Črnomaljci na četrtem mestu.

Besedilo: Matjaž

Comments powered by CComment