Spet toča

V petek 4 julija je po metliški občini znova divjalo nerje s točo.


Zdi se , da so petki v Metliki in okolici rezervirani za neurja s točo. In če je minuli petek toča najbolj klestila severno od Metlike, je bilo včeraj najhuje južno od občinske prestolnice. Tako so največjo škodo utrpele Dobravice, Zemelj, Podzemelj in tudi Gradac. Zanimivo je, da je najprej dve uri intenzivno deževalo in je toča začela padati šele potem.

Poleg toče je obilico nevšečnosti povzročil še močan dež. V Metliki je bil ponovno ohromljen promet, zalilo pa je tudi mnoge kleti. Toča in dež sta kriva, da so otroci, ki taborijo v Podzemlju v organizaciji metliškega Rdečega križa, predčasno prekinili taborjenje. Nevihta je naredila preveč škode v taboru in po otroke so včeraj že prišli starši.

Tudi številni dopustniki, ki letujejo ob Kolpi so imeli obilico nevšečnosti z močnim dežjem in točo.

Občinska komisija za oceno škode povzročene ob elementarnih in drugih nesrečah je danes ugotovila , da je najbolj prizadeto območje med Krivoglavicami in Primostkom v smeri proti Metliki. Tu so se nahajali kupi toče še 3 (tri) ure po neurju. Sadje in kmetijski pridelki so skorajda popolnoma uničeni. Škoda na žitih bo ugotovljena ob žetvi. Prizadete so bile tudi strehe na objektih na danem območju in javne poti ter ceste.
Če je soditi po začetku julija , se zdi, da letošnje poletje obeta burne vremenske dogodke.

Comments powered by CComment